زندگی نامه ترانه علیدوستی و همسرش + اینستاگرام
ترانه علیدوستی هنرپیشه سینما و تئاتر می باشد که فعالیت بازیگری خود را در سال 1380 با بازی در فیلم سینمایی “من ترانه 15 سال دارم” آغاز نموده است.
بیوگرافی ترانه علیدوستی
- نام : ترانه
- نام خانوادگی : علیدوستی
- تاریخ تولد : 22 دی 1362
- محل تولد : تهران
- تحصیلات : دیپلم کامپیوتر
- وضعیت تاهل : متاهل
- همسر : علی منصور
- فرزند : حنا
- والدین : حمید علیدوستی، نادره حکیم الهی
- سال های فعالیت : 1380 تا کنون
ترانه علیدوستی متولد 22 دی 1362 در تهران می باشد. پدر وی حمید علیدوستی بازیکن سابق تیم ملی ایران و مربی کنونی فوتبال می باشد و مادرش نادره حکیم الهی مجسمه ساز می باشد. او تنها یک برادر به نام پویان داشته است که در سال 1383 در جشن چهارشنبه سوری به دلیل برخورد مواد محترقه فوت شده است.
فعالیت های هنری
خانم علیدوستی علاوه بر فعالیت اصلیش در عرصه هنر که همان بازیگری است فعالیت های دیگری نیز در عرصه هنر داشته است که به آن اشاره می کنیم :
فعالیت بازیگری
فعالیت بازیگری خانم علیدوستی در سینما و تئاتر بوده است و در تلویزیون فعالیتی نداشته است. وی معتقد است بازیگری در تلویزیون یک خیانت اجتماعی و فرهنگی می باشد به صورتی که حتی سریال های سطح بالاتر در تلویزیون نهایتاً دستخوش یک جهت گیری بی مورد در پخش میشوند و به همین خاطر هیچ وقت در تلویزیون به ایفای نقش نپرداخته است.
خانم علیدوستی در سال 1379 در کلاس های آموزش بازیگری امین تاریخ حضور پیدا کرد و از طریق همین کلاس ها برای بازی در نقش ترانه پرنیان در فیلم سینمایی “من ترانه 15 سال دارم” انتخاب شد و بدین ترتیب او اولین فعالیت بازیگری خود را به صورت حرفه ای در سال 1380 با بازی در فیلم سینمایی “من ترانه 15 سال دارم” به کارگردانی رسول صدر عاملی تجربه کرد.
از دیگر فعالیت های سینمایی خانم علیدوستی می توان به ایفای نقش در فیلم های سینمایی “کنعان” به کارگردانی مانی حقیقی در سال 1386، “درباره ی الی” به کارگردانی اصغر فرهادی در سال 1387، “زندگی با چشمان بسته” به کارگردانی رسوا صدر عاملی در سال 1388، “پذیرایی ساده” به کارگردانی مانی حقیقی در سال 1390، “استراحت مطلق” به کارگردانی عبدالرضا کاهانی در سال 1393، “فروشنده” به کارگردانی اصغر فرهادی در سال 1394 و … اشاره کرد.
وی به خاطر بازی های درخشان در این فیلم های سینمایی برنده جوایز فراوانی از جشنواره های مختلف شده است که در قسمت جوایز و افتخارات به آن ها اشاره خواهیم کرد.
فعالیت در شبکه نمایش خانگی
خانم علیدوستی در مجموعه نمایش خانگی شهرزاد که در سه فصل مختلف به کارگردانی حسن فتحی پخش شده است به عنوان نقش اصلی شهرزاد سعادت حضور داشته است و به ایفای نقش پرداخته است.
خانم علیدوستی به عنوان بازیگر تئاتر نیز فعالیت داشته است و از جمله فعالیت های تئاتری وی بازی در تئاتر های “فنز”، “مانیفست چو”، “روز حسین” هر سه به کارگردانی محمد رحمانیان بوده است.
فعالیت صدا پیشگی
ترانه علیدوستی در سال 1384 در انیمیشن جمشید و خورشید به کارگردانی بهروز یغمائیان صداپیشه نقش خورشید بوده است.
فعالیت نمایشنامه خوانی
خانم علیدوستی در نمایشنامه “آنا کارنینا” به کارگردانی هما روستا که در سال ۱۳۹۳ در کتابخانه ملّی و در حمایت از هنرمندان مبتلا به سرطان نمایشنامه خوانی میشد نقش آنا کارنینا را اجرا کرده است.
فعالیت نویسندگی
علیدوستی علاوه بر فعالیت بازیگری برای نویسندگی در وبگاه شخصی اش نیز شناخته می شود و همچنین داستان های کوتاه و نقدهای مختلف او در روزنامههایی مانند روزنامه شرق منتشر شده است.
همچنین جالب است بدانید جاناتان فرانزن، زیدی اسمیت، جومپا لاهیریع همسر همین نیکول کراوس، جاناتان سفرن فوئر، اورهان پاموک، جعفر مدرس صادقی و ابراهیم گلستان از نویسندگان مورد علاقه خانم علیدوستی می باشند.
فعالیت ترجمه
خانم علیدوستی به زبان انگلیسی مسلط بوده و مترجم ادبی است. وی داستان “رویای مادر” اثر آلیس مونرو را ترجمه کرده است. او به خاطر این ترجمه جایزه ادبی در پنجمین دوره پروین اعتصامی را در قسمت ادبیات کسب کرده است. همچنین وی در نوزدهمین دوره کتاب فصل در گروه ادبیات مورد تقدیر قرار گرفت.
از دیگر فعالیت های او در زمینه ترجمه به آذر سال 1395 و ترجمه رمان “تاریخ عشق” اثر نیکول کراوس بر می گردد و او برای این ترجمه توانست صدرنشینی پر فروشترین کتاب توسط نشریات نشر مرکز را به خود اختصاص دهد و با استقبال بینظیر و گسترده مردم و طرفدارانش رو به رو شود.
تحصیلات دانشگاهی
خانم علیدوستی در دوران دبیرستان در رشته تجربی تحصیل کرده است و دیپلمه کامپیوتر می باشد.
وی همزمان با تحصیل در رشته تجربی با حضور در هنرستان موسیقی آموزش کلارینت و پیانو را شروع کرد و گذراند.
ازدواج و طلاق ترانه علیدوستی از همسرش
خانم علیدوستی در سال 1390 ازدواج کرده است و متاهل می باشد. همسر وی علی منصور بازیگر تازه کار می باشد. این زوج در سال 1392 صاحب فرزندی دختر به نام حنا شدند.
در چند وقت اخیر به خاطر حرف های فمینیستی این هنرپیشه شایعه هایی درباره جدایی او از همسرش به وجود آمده است که هنوز از سوی هیچکدام از آن ها تکذیب یا تایید نشده است.
در ماه های قبل از ازدواجش نیز شایعه اینکه وی قصد دارد با مانی حقیقی ازدواج کند بر سر زبان ها افتاد و اکنون نیز برخی دلیل او را برای جدایی از همسرش رجوع به مانی حقیقی می دانند! این در حالی است که ترانه علیدوستی یکی از بی حاشیه ترین بازیگران سینما می باشد.
به نظر می رسد به خاطر مسئله تتو دستهای وی و حرف هایی که در دفاع از فمینیست زده است شویی ساختگی در مورد طلاقش و دیگر قضایا علیه او به راه افتاده است و دست های پشت پرده خواستار به حاشیه کشاندن این هنرپیشه با استعداد و بی حاشیه می باشند.
دیدگاه فمینیستی
خانم علیدوستی یکی از طرفداران جریان فمینیسم (طرفدار حقوق زنان) می باشد و در یکی از پست هایش در صفحه اینستاگرامش در این مورد نوشت :
“اگر سوءتفاهم یا واهمهای از این کلمه دارید به جای اتکا به روایت رسانههایی که عمری است اخبارمان را تحریف و روند رسیدن اطلاعات به ما را مهندسی میکنند، از گوگل استفاده کنید. خودتان تحقیق کنید و اگر فمینیسم همان فرقهٔ عقدهگشایانهٔ مردستیز و خانمان براندازی بود که در گوش ما خواندند، باز آن را پس بزنید.”
ماجرای تحریم اسکار 2017 از سوی ترانه علیدوستی
در سال 2017 در پی دستور دونالد ترامپ مبنی بر لغو صدور ویزا برای مهاجران ۷ کشور از جمله ایران، ترانه علیدوستی در اعتراض و واکنش به این تصمیم و با نژادپرستانه خواندن این اقدام در صفحه ی توئیتر خود اعلام کرد که در مراسم اهدای جوایز اسکار در لس آنجلس شرکت نخواهد کرد.
خبر اعتراض این هنرپیشه در بسیاری از رسانه های معتبر جهان از نیویورک تایمز گرفته تا گاردین و هالیوود ریپورتر و آسوشیتدپرس بازتاب فراوانی داشت.
به دنبال این بازتاب گسترده او در گفتگویی ایمیلی با نیویورک تایمز شرکت کرد و این صحبت ها را مطرح نمود :
“تصمیم گرفتم حتی اگر بتوانم در این مراسم شرکت نکنم، چون این مرا عمیقاً متأثر میکند که میبینم مردم معمولی هموطنم از دیدن فرزندانشان یا ادامه تحصیل در آمریکا محروم میشوند در حالی که این حق قانونیشان است و همچنین مطمئنم آمریکا چندین برابر از حضور ایرانیان مهاجر و خدمات آنها در آن کشور سود بردهاست، بنابراین برای من قابل قبول نیست به دولتی احترام بگذارم که برای مردم کشور من احترامی قائل نیست.”
بیماری خاص ترانه علیدوستی
خانم علیدوستی به بیماری کلاستروفوبیا یا همان ترس از محیط بسته مبتلا است و به همین خاطر نمی تواند از اتوبوس، مترو و آسانسورهای بدون آینه استفاده کند.
چگونگی تسلط بر زبان آلمانی و انگلیسی
پدر خانم علیدوستی در سال های 65 تا 67 در باشگاه های فوتبالی آلمان توپ می زده است و به همین دلیل وی سه تا شش سالگی خود را در کشور آلمان گذرانده است و بدین صورت زبان آلمانی را به همزمان با زبان فارسی فراگرفته است و همین موضوع تاثیر مستقیمی در یادگیری زبان انگلیسی برای وی داشته است به صورتی که فقط با حضور در یک دوره کلاس مقدماتی زبان انگلیسی در نوجوانی به صورت خودآموز زبان انگلیسی را آموخته است.
بهترین بازیگر دهه 80 و جوایز و افتخارات
ترانه علیدوستی در ویژه نامه شماره 100 ماهنامه صنعت سینما که نگاهی است به سینمای ایران در دهه هشتاد، به انتخاب 130 نویسنده و منتقد سینمایی به عنوان بهترین بازیگر زن دهه هشتاد انتخاب شده است. وی همچنین در سال 1390 به انتخاب مجلّه فیلم به عنوان بهترین بازیگر زن دهه ۸۰ انتخاب شده است.
جوایز
- جایزه پروین به صورت مشترک به همراه لیلا حاتمی و نگار جواهریان در سال 1391
- جایزه بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم آسیایی و عربی اوسیان سینه فن برای بازی در فیلم “پذیرایی ساده” در سال 1391
- جایزه بهترین بازیگر زن از پنجاه و پنجمین جشنوارهٔ فیلم لوکارنو سوئیس برای بازی در فیلم “من ترانه ۱۵ سال دارم” در سال 1381
- جایزه بهترین بازیگر زن از انجمن منتقدین و نویسندگان سینمای ایران برای بازی در فیلم “من ترانه ۱۵ سال دارم” در سال 1381
- سیمرغ بهترین بازیگر زن از جشنواره فجر برای بازی در فیلم “من ترانه ۱۵ سال دارم” در سال 1380
افتخارات
- نامزد بهترین بازیگر زن درام از جشنواره جوایز حافظ برای بازی در سریال “شهرزاد” در سال 1397
- نامزد بهترین بازیگر سینما از جشنواره جوایز حافظ برای بازی در فلم “فروشنده” در سال 1396
- نامزد بهترین بازیگر زن درام از جشنواره جوایز حافظ برای بازی در سریال “شهرزاد” در سال 1395
- نامزد بهترین بازیگر نقش اول زن از جشنواره انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران برای بازی در فیلم “آسمان زرد کم عمق” در سال 1392
- تقدیر شده به عنوان بهترین بازیگر از جشنواره جشنواره وزول فرانسه برای بازی در فیلم “پذیرایی ساده” در سال 1391
- نامزد بهترین بازیگر از سی و یکمین جشنواره فجر برای بازی در فیلم “آسمان زرد کم عمق” در سال 1390
- نامزد بهترین بازیگر از سی امین جشنواره فجر برای بازی در فیلم “پذیرایی ساده” در سال 1390
- نامزد بهترین بازیگر نقش اول زن از سومین جشن انجمن منتقدان برای بازی در فیلم “تردید” در سال 1388
- نامزد بهترین بازیگر از بیست و هفتمین جشنواره فجر برای بازی در فیلم “تردید” در سال 1387
- نامزد بهترین بازیگر از دهمین دوره جشن خانه سینما برای بازی در فیلم “چهارشنبه سوری” در سال 1385
- تقدیر شده به عنوان بهترین بازیگر نقش مکمل زن از جشنواره فجر برای بازی در فیلم “چهارشنبه سوری” در سال 1384
- نامزد بهترین بازیگر از جشن خانه سینما برای بازی در فیلم “شهر زیبا” در سال 1383
- نامزد بهترین بازیگر از بیست و دومین جشنواره فجر برای بازی در فیلم “شهر زیبا” در سال 1382
داوری جشنواره
او در چند جشنواره به عنوان داور و یکی از اعضای هیئت داوران حضور داشته است :
- عضو هیئت داوری جشنواره بینالمللی فیلم توکیو در ژاپن در سال 2018
- عضو هیئت داوری جشنواره فیلم وزول فرانسه در کنار بریلنت مندوزا، فیلیپ چی و ونگ چائو در سال 2014
- عضو هیئت داوری جشنواره فیلم هانوی ویتنام در سال 2012
فیلم های سینمایی
- اورکا (1398)
- فروشنده (1394)
- استراحت مطلق (1393)
- مادر قلب اتمی (1393)
- زندگی مشترک آقای محمودی و بانو (1391)
- آسمان زرد کم عمق (1391)
- پذیرایی ساده (1390)
- انتهای خیابان هشتم (1390)
- هر چی خدا بخواد (1389)
- راز دشت تاران (1388)
- زندگی با چشمان بسته (1388)
- درباره الی (1387)
- تردید (1387)
- شیرین (1387)
- کنعان (1386)
- چهارشنبه سوری (1384)
- شهر زیبا (1382)
- من ترانه 15 سال دارم (1380)
شبکه نمایش خانگی
- سریال شهرزاد (فصل سوم) (13961397)
- سریال شهرزاد (فصل دوم) (13951396)
- سریال شهرزاد (فصل اول) (13931394)
نمایش و تئاتر
- فنز
- مانیفست چو
- روز حسین
فیلم کوتاه
اکو (1398)
فعالیت ترجمه
- تاریخ عشق (اثر نیکول کراوس)
- رؤیای مادرم (اثر آلیس مونرو)
اینستاگرام ترانه علیدوستی
خانم علیدوستی صفحه ای در اینستاگرام دارد و از طریق این صفحه با طرفداران خود در ارتباط است.
صفحه وی از طریق آدرس زیر در دسترس می باشد :
www.instagram.com/taraneh_alidoosti